Her yüz bebekten birinde kalıcı hastalığa yol açan inmemiş testis, 6. Ayın sonunda hala yerine gelmemişse zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalı.
Erkek bebekler doğmadan önce her iki testis bebeğin karın boşluğunda olduğunu, bebek anne karnında gelişimine devam ederken testisler de torbaya inmeye başladığını söyleyen Opr. Dr. Cem Kara, “Testisler, karın içi boşluğundan sonra kasık bölgesini geçerek doğuma yakın zamanda torbaya yerleşirler. Nadiren bu torbaya iniş doğumdan sonraki ilk 6 ay içinde de devam eder. Yenidoğan bir erkek çocuk doğduğunda testisler şayet torbada değilse, bu duruma gerçek inmemiş testis adını veririz. Çoğu zaman tek tarafta, bazen de çift tarafta birden olur. Gerçek inmemiş testiste önemli özellik, bir ya da iki testisin hiçbir zaman torbada olmamasıdır.” şeklinde konuştu.
İnmemiş testis ile utangaç testis birbirine karışmasın…
Opr. Dr. Kara, “Utangaç testis denilen durumda testisler zaman zaman torbada görülürler. Ancak özellikle soğuğun etkisiyle yukarıya, kasıklara doğru kaçarak ortadan kaybolurlar. Tıp dilinde “retraktil testis” denilen utangaç testisler sıcak ortamlarda, çocuğun ateşinin çıktığı durumlarda, banyo küvetinde sıcak suyun içinde otururlarken veya çocuk uyurken bakıldıklarında çoğunlukla torbada görülürler. Utangaç testis bir hastalık sayılmaz, çocuğun ilerideki hayatında bir soruna yol açmaz. Herhangi bir tedavi (ilaç veya ameliyat) gerektirmez. Ancak 6 aylık aralarla çocuk cerrahisi uzmanı tarafından kontrolü gerekir. Gerçek inmemiş testisten tamamen farklı masum bir olaydır. Aileler özellikle tek taraflı inmemiş testis ile utangaç testisi birbirine karıştırmasınlar. Tek taraftata da olsa eğer bir testis, yerine hiç inmiyorsa mutlaka bir çocuk cerrahına başvursunlar” dedi.
6. ay çok önemli…
Testisin kasık kanalında takılabileceğini ya da karın içinde kalmış olabileceğini, bebeğin takibinde ilk 6 ayın çok önemli olduğununun altını çizen Opr. Dr. Cem Kara, “6 ayın sonuna kadar inmemiş testislerin bir kısmı daha iner. Ancak bundan sonra artık inmez. Erkek çocukların cinsel organlarına ait en sık rastlanan anormalliktir. Her 100 sağlıklı erkek bebekten birisinde kalıcı bir hastalık olarak bulunur. İlk 6 ay geçtikten sonra mutlaka bir an önce tedavi edilmelidir. En ideali 6 aylık ile 1 yaş arasıdır. Ancak en geç 2 yaş bitimine kadar tedavi tamamlanmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun inmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. Şayet bilmeden 2 yaşın ötesine sarktıysa bir an önce tedavi yapılmalıdır. İnmemiş testisin olduğu tarafta fıtık da varsa o zaman hiç beklenmeden gerekirse 1 aylık bebekte de cerrahi tedavi uygulanabilir.” dedi.
1. İleride çocuk sahibi olmayı önler: Çok bilinen bir kısırlık sebebidir. Testisler ne kadar erken torbaya indirilirse risk o kadar azalır.
2. Kanser gelişebilir: İnmemiş testisli hastaların testislerinde ileride kanser gelişme riski normal erkeklere oranla 15 katı kadar daha fazladır.
3. Beraberinde kasık fıtığı da olabilir: Her zaman belirti vermese de inmemiş testisli hastaların %65 kadarında ameliyatta fıtık da tesbit edilir ve cerrahi tedavisi yapılır.
4. Psikolojik ve estetik problem oluşturur.
5. Dış etkenlere daha açıktır.